Kurkuma to nic innego, jak sproszkowany korzeń ostryżu długiego (Curcuma longa), rosnącego w Azji kuzyna imbiru.
- Lecznicze działanie kurkumy:
Kurkuma słynie ze swoich właściwości cytotoksycznych – działa toksycznie na komórki rakowe. Najnowsze badania pokazują, że kurkumina (składnik kurkumy) nie dość, że niszczy komórki nowotworowe, to „wysyła” sygnał, który rozpoczyna proces samotrawienia się raka (rak walczy sam ze sobą).
Inne wyniki badań mówią, iż może ona chronić przed czerniakiem (rak skóry).
Ponadto oczyszcza krew i ma działanie przeciwzapalne. Jest idealnym dodatkiem do dań wysokobiałkowych (mięsnych), gdyż sprzyja trawieniu białek i zapobiega tworzeniu się toksyn w organizmie człowieka. Dobrze działa na wzdęcia, wspomaga pracę wątroby. Wpływa korzystnie na powstawanie soków trawiennych i żółci.
Warto dodać, że większość przypraw stosowanych w kuchni hinduskiej pomaga w dolegliwościach żołądkowych i reguluje przemianę materii. Do tych przypraw należą: kolendra, kmin, cynamon, kardamon, imbir, koper włoski, czy asafetyda (wszystkie można dostać w sklepach z produktami z całego świata). A cynamon i imbir mają silne właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz